Effects of mechanical aeration on tambaqui farming (Colossoma macropomum) in excavated tanks

Autores

  • Raniere Garcez Costa Sousa Universidade Federal de Rondônia http://orcid.org/0000-0002-5620-389X
  • Milene Muniz da Rocha Universidade Federal de Rondônia
  • Rute Bianchini Pontuschka Universidade Federal de Rondônia
  • Heitor Thury Barreiros Instituto Federal da Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas - Presidente Figueiredo.

DOI:

https://doi.org/10.2312/Actafish.2017.5.3.122-128

Palavras-chave:

Fish farming. Aerator. Fishery thecnology.

Resumo

In this study, we compared the development of tambaqui Colossoma macropomum in excavated tanks with and without mechanical aeration. The experiment was conducted in a semi-intensive system, which used two 600 m2 nurseries (tanks) populated with 500 juveniles, from September, 2014 to August, 2015. They were submitted to weekly biometry of 50 individuals and the follow-up on water quality control. At the end of the farming period, the final weight (1.96 ± 0.44 kg with aeration and 1.95 ± 0.24 kg without aeration) and the other performance indicators were statistically similar (p > 0.464). It is therefore concluded that the use of aerators is unnecessary for tambaqui farming in a semi-intensive system.

Biografia do Autor

Raniere Garcez Costa Sousa, Universidade Federal de Rondônia

Departamento de Engenharia de Pesca

Milene Muniz da Rocha, Universidade Federal de Rondônia

Departamento de Engenharia de Pesca

Rute Bianchini Pontuschka, Universidade Federal de Rondônia

Departamento de Engenharia de Pesca

Heitor Thury Barreiros, Instituto Federal da Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas - Presidente Figueiredo.

Departamento de Desenvolvimento Educacional

Referências

Alatorre-Jacome, O.; Garcia Trejo, F.; Soto-Zarazua & Rico-Garcia, E (2012). Techniques to assess fish productivity in aquaculture farms and small fisheries: an overview of algebraic methods. Journal of Applied Sciences, 12(9): 888-892.

Batista, V.S.; Petrere Jr., M. (2003). Characterization of the commercial fish production landed at Manaus, Amazonas State, Brazil. Acta Amazonica, 33(1): 53-66.

Neto, E.B.B.; Prado, G.F.; Prado, G.A.F. & Sousa, R.G.C. (2017). Engorda de tambaquis (1 a 3 kg) arraçoados com dietas contendo 22 e 28 % de proteína bruta. Scientia Amazonia, 6(1): 1-8.

Blair, R.C. & Higgins, J.J. (1980). A comparison of the power of Wilcoxon's Rank-Sum Statistic to that of Student's t Statistic under various non normal distributions. Journal of Educational Statistics, 5(4): 309-335.

Bombardelli, R.A.; Syperreck, M.A. & Sanches, E. A. (2005). Situação atual e perspectivas para o consumo, processamento e agregação de valor ao pescado. Arquivos de Ciências Veterinárias e Zoologia da UNIPAR, 8(2):181-195.

Boyd, C. (1998). Pond water aeration systems. Aquacultural Engineering, 18(1): 9-40.

Cartonilho, M.M. & De Jesus, R.S. (2011). Qualidade de cortes congelados de tambaqui cultivado. Pesquisa agropecuária brasileira, 46(4): 344-350.

Castro, A.C. & Souza, C.G.N.H. (2002). Avaliação do sistema de produção de Tambaqui intensivo em viveiro de terra com aeração. Embrapa, (EMBRAPA-CPATC).

Conama - Conselho Nacional do Meio Ambiente. Resolução no 357, de 17 de março de 2005. Disponível em: <http://www.mma.gov.br/port/conama/res/res05/res35705.pdf>

Da Costa, A.L.S.; Tadeucci, M.S.R. & Ricci, F. (2015). Caracterização da piscicultura na região de Ariquemes, no Estado de Rondônia/The characteristics of fish farming in Ariquemes Region, in Rondônia State. Campo-Território: Revista de Geografia Agrária, 10(20): 512-537.

Edgell, S.E.; Noon, S.M. (1984). Effect of violation of normality on the t test of the correlation coefficient. Psychological Bulletin, 95(3): 576-583.

El-Nemr, M.K. & El-Nemr, M.K. (2013). Fish farm management and microcontroller based aeration control system. Agricultural Engineering International: CIGR Journal, 15(1): 87–99.

Esteves, F. A. (2011). Fundamentos de Limnologia. Rio de Janeiro: Interciência.

FAO, (2016). The State of World Fisheries and Aquaculture: Contributing to food security and nutrition for all.

Fay, M.P. & Proschan, M.A. (2010). Wilcoxon-Mann-Whitney or t-test? On assumptions for hypothesis tests and multiple interpretations of decision rules. Statistics Surveys, 4: 1-39.

Freitas, R.S.; Boijink, C.L.; Muniz, A.W.; Daikiri, J.K. & Inoue, L.A.K.A. (2014). Qualidade da água e perspectivas para gerenciamento ambiental dos cultivos de tambaqui no município de Rio Preto da Eva, AM. Scientia Amazonia, 3(1): 116-126.

Gomes, L.C. (2003). Protocolo para transporte de tambaqui Colossoma macropomum vivo. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental.

IBGE. (2015). Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Coordenação de Agropecuária. Produção da Pecuária Municipal, 43: 1-49.

Izel, A.C.U.; Crescencio, R.; Almeida, F.L.; Chagas, E.C.; Boijink, C.L. & Silva, J.I. (2013). Produção intensiva de tambaqui em tanques escavados com aeração. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental,. 4 p. (Circular Técnica, 39).

Izel, A.C.U. & Melo, L.A.S. (2004). Criação de tambaqui (Colossoma macropomum) em tanques escavados no Estado do Amazonas. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental.

Kepenyes, J. & Váradi, L. (1984).Aeration and oxygenation in aquaculture. In: Inland aquaculture Engineering. Aquaculture Development and Coordination Programe. 84(21): 473-50.

Kubitza, F. (2004). Coletânea de informações aplicadas ao cultivo do tambaqui, do pacu e de outros peixes redondos. Panorama da Aquicultura. 14(82): 27-39.

Kubitza, F. (2003). Qualidade da água na produção de peixes e camarões. Jundiaí: São Paulo.

Lim, T.S. & Loh, W.Y. (1996). A comparison of tests of equality of variances. Computational Statistics & Data Analysis, 22(3): 287–301.

Macedo, C.F. & Sipaúba-Tavares, L.H. (2010). Eutrofização e qualidade da água na piscicultura: consequências e recomendações. Boletim Instituto da Pesca. 36(2): 149-163.

Maffezzolli, G. & Nuñer, A.P.O. (2006). Crescimento de alevinos de jundiá, Rhamdia quelen (Pisces, Pimelodidae), em diferentes concentrações de oxigênio dissolvido. Acta Sci. Biol. Sci, 28(1): 41-45.

Melo, L.A.S.; Izel, A.C.U. & Rodrigues, F.M. (2001). Criação de tambaqui (Colossoma macropomum) em viveiros de argila/barragens no Estado do Amazonas. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental.

Mera, R.; Thompson, H.W. & Prasad. C. (1999). Analysis of data that is in the form of categories. Nutritional Neuroscience, 2(5): 369-374.

Morais, I.S. & O'Sullivan, F.L.A. (2017). Biologia, habitat e cultivo do tambaqui Colossoma macropomum (Cuvier, 1816). Scientia Amazonia, 6(1): 81-93.

Oliveira Sales, R. & Maia, E.L. (2013). Composição química e classes de lipídios em peixe de água doce tambaqui, Colossoma macropomum. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal, 07(2): 31-44.

Pedroza-Filho, M.X.; Rodrigues, A.P.O. & Rezende, F.P. (2016). Dinâmica da produção de tambaqui e demais peixes redondos no Brasil. CNA Brasil: Boletim Ativos da Aquicultura, 2(7): 1-5. Brasília.

Pontes, M.F. (2013). Efeito da aeração artificial suplementar sobre a produtividade do tambaqui (Colossoma macropomum) em sistema sem fluxo contínuo de água [Dissertação de Mestrado]. Manaus (AM): Universidade Federal do Amazonas.

Silva, A.D.R.; Santos, R.B.; Bruno, A.M.S.S.; Gentelini, A.L.; Silva, A.H.G.; Soares, E.C. (2014). Eficiência do aguapé sobre variáveis limnológicas em canais de abastecimento utilizados no cultivo de tambaqui. Acta Amazonica, 44(2): 255-262.

Silva, C.A. (2015). Boas práticas de manejo na criação de tambaquis em tanques-rede. Aracaju: Embrapa Tabuleros Costeiros.

Sipaúba-Tavares, L.H. (1994). Limnologia aplicada à aquicultura. Jaboticabal: Funep.

Sousa, R.G.C.; Piñeyro, J.I.G.; Cardoso, N.A.; Andrade, J.E.; Da Silva, J.G. & Barbosa, H.T.B. (2016). Stocking density and its effects to the zootechnical development of young tambaqui in an intensive production system. Acta of Fisheries and Aquatic Resources, 4(1): 80-92.

Sousa, R.G.C.; Prado, G.F.; Piñeyro, J.I.G. & Neto, E.B.B. (2016). Avaliação do ganho de peso do tambaqui cultivado com diferentes taxas de proteínas na alimentação. Biota Amazdo g, 6(1): 40-45.

Statsoft, Inc. (2009). Statistica (data analysis software systems), version 9.0. www.statsoft.com

Thakre, S.B.; Bhuyar, L.B. & Deshmukh, S.J. (2008). Effect of different configurations of mechanical aerators on oxygen transfer and aeration efficiency with respect to power consumption. International Scholarly and Scientific Research & Innovation, 2(2): 170-178.

Val, A.L.; Almeida-Val, V.M.F. & Randal, D.J. (2006). The physiology of tropical fishes (Fish Physiology Series). London, UK: Elsevier (Academic Press).

Vinatea, L. (2004). Princípios químicos de qualidade da água em aquicultura. Florianópolis: UFSC.

Yap, B.W. & Sim, C.H. (2011). Comparisons of various types of normality tests. Journal of Statistical Computation and Simulation, 81(12): 2141-2155.

Downloads

Publicado

2018-05-01